Recreatiebranche stelt: heropening dagattracties onlosmakelijk verbonden met opening buitenterrassen horeca

In de persconferentie van maandag 8 maart 2021 heeft het demissionair kabinet aangekondigd te verwachten dat er rond Pasen weer verdere versoepelingen mogelijk zijn. Hierbij is echter nog geen perspectief geboden voor de gecontroleerde dagrecreatie, zoals onder andere dierentuinen, attractieparken en musea. Met het voorjaar in aantocht gaat Nederland er massaal op uit en is de trek naar stadsparken, stranden en bossen onhoudbaar. Dagattracties roepen het kabinet dan ook op om de doorstroomlocaties tegelijkertijd met de buitenterrassen van de horeca te openen om de drukte op een verantwoorde manier te spreiden.

“Het demissionair kabinet neemt een groot risico door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig lang dicht te houden”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf. “Dierentuinen, musea en attractieparken zijn bij uitstek geschikt voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Het zou onverstandig zijn om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Veilig Samen Uit

Al in 2020 stelde de Club van Elf het Veilig Samen Uit-protocol op, waarbij maatregelen getroffen zijn om alle bezoekers een veilig en verantwoord dagje uit te bieden. “We hebben vorig jaar laten zien dat Veilig Samen Uit goed mogelijk is en werkt”, aldus Van Till-Taminiau. “Door bezoekers vooraf te laten reserveren en de capaciteit te verlagen kan de anderhalve meter afstand gegarandeerd worden. Ook worden de hygiënemaatregelen continu in acht genomen en gaat alles in samenspraak met de burgemeesters en veiligheidsregio’s.”

Oproep dagattracties

Van Till-Taminiau begrijpt dat het kabinet de samenleving verantwoord wil heropenen. “Maar de heropening van de buitenterrassen van de horeca is een positief signaal dat niet los kan worden gezien van de heropening van de dagrecreatiebedrijven.”

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dan ook dringend op om per 31 maart – tegelijk met de buitenterrassen van de horeca – ook dierentuinen, attractieparken en musea toe te staan hun faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 medewerkers klaar om 10.000 hectare gecontroleerde ruimte veilig te ontsluiten.

///// EINDE PERSBERICHT /////

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Kees Klesman | 06-27073577 | kees.klesman@clubvanelf.nl.

Voor vragen over specifieke dagattracties kunt u terecht bij het betreffende bedrijf.