DE CLUB VAN ELF EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

BURGERS’ ZOO
Burgers’ Zoo  ontvangt Green Key Goud voor de twintigste keer. Green Key is het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. De normen zijn vastgesteld door de Foundation for Environmental Education. Bedrijven met een Green Key-keurmerk gaan een stap verder dan de regel- wetgeving vereist op duurzaamheid zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. De mate waarin je als organisatie aan de optionele normen voldoet, bepaalt of je brons, zilver of goud krijgt toegewezen. 
Op de foto ontvangt KAM-coördinator Yvonne Langen (Koninklijke Burgers’ Zoo) de Green Key uit handen van Jacco Vonhof, voorzitter MKB Nederland.

ARTIS

Artis wil haar bezoekers tijdens hun dagje uit inspireren en activeren om duurzame keuzes te maken in wat ze eten. Daarom is de horeca in ARTIS sinds begin 2022 helemaal vegetarisch. De productie van vegetarisch voedsel kost veel minder water en grondstoffen dan die van vlees. De doelstelling is om ook andere dierlijke eiwitten zoveel mogelijk te verminderen. Daarom zijn de poffertjes bijvoorbeeld gemaakt zonder eieren en melk. Daar proef je niks van!

HEINEKEN EXPERIENCE – THE GREEN MILE

Heineken is één van de initiatiefnemers van dit project waarbij een 6-tal bedrijven op en rondom de Stadhouderskade in Amsterdam de leefomgeving gaan verbeteren door een duurzaam leefbare, groene, gezonde en toekomstbestendige straat voor mens, plant èn dier te realiseren. 

Copyright foto: Thijs de Zeeuw

NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM

Het Openluchtmuseum gaat samenwerken met Trash’ure Taarten.

Vanaf Witte Donderdag 2024 (28 maart) zullen er in het Openluchtmuseum alleen nog maar (h)eerlijke taarten te vinden zijn, gemaakt van gered groente en fruit en sociaal geproduceerd. Een fantastische duurzame stap voorwaarts!

Iedere hap van de Trash’ure lekkernijen draagt bij aan minder voedselverspilling en heeft een positieve impact op het milieu. Samen genieten van smakelijke taarten en bijdragen aan een duurzamere toekomst!

TOVERLAND

Magie brengt je samen: Attractiepark Toverland nodigt mensen uit die alleen zijn met kerst.

Voor veel mensen is het niet vanzelfsprekend dat zij de kerstdagen doorbrengen met familie en vrienden. Toverland gelooft dat magie mensen samenbrengt en heeft op 25 december 2023 een dertigtal mensen uitgenodigd voor een speciaal dagje uit. In plaats van alleen thuis te zijn, beleefden zij samen een dag vol attracties, entertainment en een kerstdiner.

Voor dit initiatief liet Toverland zich inspireren door het verhaal van Bryan Vreijssen, de oprichter van Stichting Brabant Maatjes. De stichting en Toverland zetten de samenwerking in 2024 voort: op 9 maart staat een event van Brabant Maatjes gepland in Toverland.

EFTELING

Efteling en Stichting Leergeld gaan samenwerken. Het attractiepark doneert vijf jaar lang 80.000 entreetickets per jaar.

Eén op de twaalf kinderen in Nederland groeit op in armoede. Stichting Leergeld zet zich in voor die kinderen en hun gezinnen op gebied van onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zodat óók zij mee kunnen doen in de maatschappij. De organisatie zorgt ervoor dat kinderen een fiets hebben om mee naar school te gaan, maar ook een sport kunnen beoefenen, op muziekles kunnen of een dagje uit kunnen gaan. Vanaf komende kerstvakantie werken Stichting Leergeld en de Efteling samen om gezinnen met financiële uitdagingen een dagje betovering te bieden.

HET SCHEEPVAARTMUSEUM

Elk uur belanden er bijna 10 zwembaden vol plastic in de zee, verstikkend voor het zeeleven. Daarom organiseert Het Scheepvaartmuseum in samenwerking met Clean up on Tour, Flying Fish Foils, Naïf Good Care (B Corp), Plastic Whale, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Watersportverbond en WWF-Netherlands (Wereld Natuur Fonds) World Clean Up Day.

Op zaterdag 16 september is er een grote opruimactie hier in en buiten het museum om zoveel mogelijk zwerfafval op het land en in het water op te ruimen.

Bekijk het volledige programma en alle manieren om mee te doen op: bit.ly/wcud2023

HEINEKEN EXPERIENCE

Organiseerde februari 2023 Impact Day met een samenwerking met Plastic Whale, die streven naar een plastic vrije wereld en  Oma’s Soep, die eenzaamheid onder ouderen aanpakken. Op de boot (gemaakt van recycled plastic afval) werd afval uit de grachten gevist. Na een succesvolle dag (8 zakken afval) werd er samen met 38 oma’s en opa’s 16 liter soep gemaakt en reden medewerkers rond om soep te brengen naar de ouderen die er niet bij konen zijn. 

CLUB VAN ELF

Wil je verduurzamen, dan moet je natuurlijk wel weten hóé. Om dit inzicht te verkrijgen en de eigen footprint in kaart te brengen, gaan de leden van de Club van Elf (de vereniging van toonaangevende dagattracties in Nederland) dezelfde duurzaamheidsindicator gebruiken: de Milieubarometer. “Hiermee kun je op basis van data beslissen welke maatregelen specifiek voor jou van belang zijn,” vertelt Karin Kuiper, directeur van Club van Elf. “En doordat de leden hiervan gebruik kunnen maken, verbeteren we het uitwisselen van kennis en ervaring. Zo kunnen we nog meer doordachte keuzes maken.”

De leden worden hierbij geholpen door de Club van Elf; zij biedt haar leden een startabonnement aan. “We hebben behoorlijk wat verschillende leden, die allemaal op hun eigen manier en tempo werken aan hun eigen duurzaamheidsambities. De meest relevante manier om hen hierbij allemaal te helpen, is door het verschaffen van inzicht. Het is fijn dat we onze leden zo verder kunnen helpen.”

ROLLERCOASTER RUN IN WALIBI HOLLAND

In samenwerking met Stichting Fight cancer organiseert Walibi Holland alweer de vierde editie van de Rollercoaster Run voor het goede doel. Ren op 11 juni 2023 samen met je familie, vrienden en/of collega’s door Walibi, trotseer 3 attracties en haal geld op voor baanbrekend onderzoek naar kanker. So get up, team up and run! https://lnkd.in/e2b9xjJk

NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM

(On) beperkt | Leven met een handicap. Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland hebben een handicap. Ze zijn bijvoorbeeld blind, gebruiken een rolstoel of hebben psychische klachten. Mensen met een handicap ervaren in het dagelijks leven soms hindernissen.

Zaterdag 25 maart opende de tentoonstelling (On)beperkt | Leven met een handicap. Deze tentoonstelling laat zien dat mensen de wereld ontoegankelijk maken, niet de handicap die iemand heeft.

De rode draad in de tentoonstelling zijn de thema’s wonen, werken, hobby’s en relaties. We zien vier persoonlijke video’s waarin mensen met een handicap over hun leven vertellen. We komen meer te weten over hun dagelijks leven en hun passies en hoe zij aankijken tegen de maatschappij.

KONINKLIJKE BURGERS’ ZOO

Stichting Future For Nature is in 2008 opgericht. Burgers’ Zoo is zowel één van de initiatiefnemers als ook één van de hoofdsponsors van deze stichting voor natuurbehoud. Jaarlijks winnen drie jonge, talentvolle natuurbeschermers de Future For Nature Award én ieder een geldbedrag van 50.000 euro. Honderden kandidaten uit tientallen landen zenden hun succesvolle projecten in die na een voorselectie door een nationale vakjury vervolgens beoordeeld worden door een internationale vakjury bestaande uit onafhankelijke natuurbehoudsexperts.

Het effect van het winnen van de internationaal gerenommeerde natuurbehoudsprijs is meestal tweeledig: de media-aandacht die met het winnen van de prijs gepaard gaat, opent vaak deuren die voorheen gesloten bleven.

 

 

KONINKLIJKE BURGERS’ ZOO

Sinds 1989 – inmiddels meer dan drieëndertig jaar – beschermt Burgers’ Zoo samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama Zoo op succesvolle wijze een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize, dat inmiddels een oppervlakte kent van meer dan 400 vierkante kilometer. Om daar een concreet idee bij te geven: dat is meer dan zeven maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe! Het natuurgebied omvat onder andere tropische regenwouden, tropische droogbossen, mangroven en koraalriffen en is het natuurlijke leefgebied van dieren als onder andere jaguars, tapirs, krokodillen, zeekoeien en talloze vogelsoorten.

Een team van parkrangers is 24-7 in het natuurgebied aanwezig om het te beschermen tegen stroperij, illegale bevissing, illegale houtkap, vervuiling en andere bedreigingen. Ook tijdens de coronajaren is er niet bezuinigd op de jaarlijkse donaties aan dit project, zodat de medewerkers van de organisatie in die roerige tijden verzekerd waren van hun banen en inkomens. 

DE EFTELING: de tentoonstelling

Op 4 maart 2023 opende Efteling: de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum, 70 jaar geschiedenis van de Efteling. De tentoonstelling laat zien dat recreatie belangrijk is in de geschiedenis en cultuur van Brabant. In de tentoonstelling wordt ook duidelijk dat de Efteling al zeventig jaar een belangrijke werkgever is in Brabant.

Vele bezoekers stonden te popelen om naar binnen te gaan. Jong en oud liet zich verrassen door de wel 250 verschillende objecten die de tentoonstelling laat zien. Van correspondentie uit 1952, kleine en grote objecten, originele tekeningen van Anton Pieck en de technische vondsten van Peter Reijnders tot geuren. Nog niet eerder kwamen zoveel Eftelingobjecten buiten het Efteling terrein samen in een museale tentoonstelling.  Efteling: de tentoonstelling was tot eind mei 2023 in Het Noordbrabants Museum te ‘s-Hertogenbosch te zien.

DE EFTELING

Speelbos Nest! Een plek waar alle dappere durfals samen kunnen spelen.

Een speelbos dat speciaal ingericht is zodat alle kinderen, met of zonder beperking, onbezorgd samen kunnen spelen. Bij de realisatie van het speelbos stond centraal dat het toegankelijk moest zijn voor iedereen. Hiervoor is advies ingewonnen bij o.a. stichting het Gehandicapte Kind en Bartimeus. In de thematiek en uitstraling van Nest! zijn verschillende elementen van de grote attracties uit Ruigrijk verwerkt. Op die manier past het speelbos helemaal in de omgeving. Om uiteindelijk zeker te weten dat bij Nest! iedereen onbezorgd samen kan spelen, is het speelbos beoordeeld door de Speeltuinbende van stichting het Gehandicapte Kind. Zij waren enthousiast over het eindresultaat!

ATTRACTIE & VAKANTIEPARK SLAGHAREN

Bedankdag voor alle vrijwilligers van Nationaal Fonds Kinderhulp

De bedankdag was voor alle mensen die zich inzetten voor Kinderhulp. Op 19 september 2021 was het attractiepark speciaal geopend voor vrijwilligers, collectanten en donateurs. Slagharen overhandigde Kinderhulp een cheque van €6.750, de maandopbrengst van de Raccoon Lodge en de opbrengst van een veiling.

Ieder jaar steunt Attractie- & Vakantiepark Slagharen een goed doel. In 2021 is dit Nationaal Fonds Kinderhulp. Slagharen stelt dit jaar 4.000 tickets beschikbaar en bezorgt kinderen waar thuis weinig geld is een onvergetelijke dag.

1 op de 12 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Kinderhulp helpt hen, met iets groots, of iets kleins. Bijvoorbeeld een dagje uit, fiets, opleiding, leesboek, of een nieuwe bril. Dingen die heel gewoon lijken, maar toch het verschil maken voor deze kinderen. Slagharen steunt Kinderhulp ook door het doneren van speelgoed.

STROMMA NEDERLAND

Succesvolle World Cleanup Day

Stromma Nederland richt zich met haar strategie op de toekomst, op duurzaam toerisme. Onze visie is dan ook: Noord-Europa’s toonaangevende duurzame producent en aanbieder van tours en activiteiten. Niet alleen door onze vloot te elektrificeren maar ook door deel te nemen aan belangrijke evenementen.

Op 18 september 2021 jl. hebben wij dan ook samen met onze partner River Cleanup deelgenomen aan de World Cleanup Day.

Via diverse kanalen hebben deelnemers zich aan kunnen melden om, samen met onze collega’s, de handen uit de mouwen te steken en de grachten in Amsterdam en Utrecht schoon te maken. Onze waterfietsen en sloepen werden hiervoor gratis beschikbaar gesteld en tevens werd vanuit de organisatie voor het nodige materiaal gezorgd.

Het enthousiasme qua aanmeldingen was zo groot dat we binnen een paar dagen helemaal volgeboekt waren. Met ruim honderd fanatieke deelnemers, verspreidt over drie locaties, hebben we gezamenlijk met schepnetten en grijpers vuilniszakken vol afval uit onze wateren gevist.

De reacties waren zeer positief. Wij kijken nu al weer uit naar volgend jaar!

HET VAN GOGH MUSEUM

De Hyundai x Van Gogh Museum Connection Day

Hyundai en het Van Gogh Museum organiseerden op 25 juli 2022 voor de derde keer de Hyundai x Van Gogh Museum Connection Day waarbij ouderen in verbinding worden gebracht met het werk en leven van Van Gogh. Op deze dag worden ouderen in zorginstellingen verrast met een workshop schilderen als Van Gogh. De workshoppakketten met schildermaterialen worden geheel in stijl in de elektrische auto’s van Hyundai bij de zorginstellingen bezorgd. Door ouderen een creatieve middag te bezorgen, hopen Hyundai en het Van Gogh Museum een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn van ouderen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is.

PALEIS HET LOO

Nederlandse Gebarentaal op Paleis Het Loo

Paleis Het Loo wil toegankelijk zijn voor iedereen. Een belangrijke stap hierin is dat Nederlandse Gebarentaal (NGT) inmiddels onderdeel is van de programmering van Paleis Het Loo. Er is regelmatig een NGT-tolk aanwezig om de verhalen voor bezoekers te tolken.

In het zomerseizoen is elke laatste zaterdag van de maand een tolk bij de Vertelpodia in de tuinen en op het Stallenplein. De NGT-dagen op Paleis Het Loo zijn inmiddels breed bekend: organisaties voor doven en slechthorenden geven het nieuws aan hun doelgroep door. Steeds meer dove bezoekers brengen speciaal op deze dagen een bezoek aan het museum.

De Prinsen- & Prinsessendagen zijn elke zomer weer een geliefd uitstapje voor families met kinderen. Ook hier is op een aantal dagen een NGT-tolk aanwezig om de theatervoorstelling en de goochelshow te tolken. We hebben veel positieve reacties gekregen van dove kinderen en hun ouders: zo’n getolkte voorstelling is echt een belevenis voor het hele gezin, doof of horend.