Maatschappelijk Verantwoord | Professioneel & Veilig | Toekomstgericht

BETALINGSVERKEER

BETALINGSVERKEER

De Club van Elf leden zijn via KHN deelnemer aan het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB), dat ontwikkelingen binnen en rond het betalingsverkeer volgt. Op nadrukkelijk verzoek van het MOB is afgesproken dat banken pinbetalingen binnen één werkdag moeten bijschrijven. Uiterlijk in 2018 zorgen zij voor (contactloze) realtime transacties van rekening naar rekening.

De pinbetalingen in de horeca nemen toe en ook contactloos betalen, dat nog sneller gaat dan pinnen, is in opmars. Juist in de horeca betekent pinnen en contactloos betalen veilig, efficiënt en lagere kosten. Volgens onderzoek zijn het de goedkoopste betalingsoplossingen voor de horeca. KHN werk samen met partners aan het terugdringen van storingen en het vergroten van maatschappelijke efficiency voor omgaan met giraal en cash geld.

Standpunt KHN Betalingsverkeer

Volgens KHN moet het betalingsverkeer altijd en veilig tegen de kostprijs van de transactie beschikbaar zijn. De kosten van betalingsverkeer moeten (ook) worden neergelegd bij de ‘betaler’. Nu draagt de ondernemer per saldo een onevenredig aandeel van de kosten, ook voor contant geld. Dit geldt zeker nu betalen als onderdeel van andere diensten worden aangeboden als onderdeel van het product of dienst.

Wij zien een groter aantal spelers op de betaalmarkt zoals Apple Pay, Google Pay en andere initiatieven via banken en card-uitgevers (denk ook aan cadeaukaarten en loyalty-systemen). Maar ook nieuwe diensten die ook het betalen mogen regelen samen met het datagebruik van de betaler. De marktwerking neemt toe en KHN vindt dat dit vraagt om garanties voor horecaondernemingen en consumenten. Het betalen zelf mag niet duurder worden en mag geen omzettarief worden.

By |2019-07-16T14:05:34+00:00juli 16th, 2019|Standpunt|Reacties uitgeschakeld voor BETALINGSVERKEER

About the Author: